Lovisa Barkman

PLUGGTIPS; A på inlämning

Jag brukar relativt ofta få frågor om hur jag pluggar, hur jag får A, hur man gör en inlämning och aa you get it.

"Process för att få A på inlämningar" (Utgår från en "vanlig" minst 3-4sidig inlämning med inledning, argumentation, diskussion, avlslut, källförtäckning) 

- Som ni kanske förstått so far är jag en person som inte gör något halvbra utan går alltid all in. Bestäm dig bara för att du ska ha ett A, kolla vad som krävs osv. På betygskriterierna står det alltid nyanserad och utförlig blbabla. Förenkla det till välförmulerat, strukturerat och med inslag av egna åsikter.

- Läs in dig på ämnet mycket, innan du börjar skriva. Skriv ner det viktiga. Tar du fakta från källa skriv upp det på fotnoterna redan här, blir alltid lika jobbigt att leta upp det efter man skrivit. 

-  Börja på din diskussion, fråga, ståndpunkt. Vela inte utan var tydlig i din åsikt och förespårka den väl. Skriv ihop detta med faktan du tagit reda på.

- Gör det till ett utkast, om du får för din lärare skicka in det och be läraren kommentera och se om du är på rätt väg. 

- Skriv ut utkastet, läs igenom. Ett utkast är inte nästan färdigt eller något man är helt nöjd med, för mig bara ett papper jag plockar ut delar från. Markera det du vill ha med fortfarande. 

- Läser du ex. psykologi finns det väldigt många ord och begrepp som bara finns just inom psykologin. Läs in dig på dessa och skriv upp de ord du ska "få in/med". Brukar bli ett stooort +. Viktigt att tänka på språket överlag. Skulle jag skriva likadant med samma språk som här på bloggen skulle nog mina betyg vara betydligt sämre!

- Lägg ut allt material du har och börja "om". Det är processen hit som tar lång tid, nu är det egentligen bara att börja skriva av de delar av utkastet du vill ha med, förmodligen omformulera och strukutera upp texten. Detta brukar inte alls ta lång tid för mig utan det är nu jag bara skriver på som in i haha!

- När du är färdig, läs igenom. Var noga med källförteckning och referenser, onödigt att åka dit på småsaker. 


Detta är då mina tips för att få A på inlämningar, det som passar just mig och även givit mig reslutatet A. Förmodligen funkar det inte såhär på alla men man kanske kan få lite inspiration iallafall!:)  

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas